Over mij

Dansen doe ik al zolang ik me kan herinneren. Ik heb lessen gevolgd in allerlei dansstijlen; veel klassiek en moderne dans maar ook Afrikaanse dans en allerlei hippe dansstijlen.  Met Evelien Koster als initiatiefnemer en een groep enthousiaste dansers hebben we in 1999 het Dansers Collectief Hoorn opgericht om amateur dansers meer te bieden dan wekelijkse lessen. Er ontstond een soort danswerkplaats waar we leerden dansstukken te maken. Daar heb ik al een enorme basis gelegd voor hetgeen ik nu nog steeds doe. DCH is nog steeds actief en samen met Cynthia van Tuijl en Joke de Heer vormen wij tegenwoordig het bestuur.  In 2002 ontdekte ik hoe leuk het was om mijn passie door te geven en hoeveel ik hierin te bieden had en ben me hiervoor gaan scholen. In 2005 heb ik de voortgezette opleiding tot docent dansexpressie afgerond en werk sindsdien als zelfstandig dansdocent. Ik geef nu vooral veel les in en voor verschillende kunstcentra als Artiance, Triade en De blauwe schuit en biedt verschillende lessen, projecten aan voor scholen. Mijn doelgroep van de afgelopen 15 jaar lag voornamelijk tussen de 2 en de 16 jaar. Maar ik voel steeds meer de tijd komen om me weer meer te gaan richten op volwassenen.

Ik volg regelmatig bijscholingscursussen om geïnspireerd te blijven en up to date! De afgelopen jaren heb ik meerdere modules in Labans bewegingsanalyses gevolgd en de cursus ‘Leren door dans”. Want dans is een prachtige leerweg!  Veel kinderen nemen lesstof lastig op vanuit het platte vlak. (screen of papier) Hoe mooi is het dan om het aan den lijve te beleven! En al zou je het niet zeggen; dans zit vol wiskundige begrippen en is heel goed in te zetten ter bevordering van het woordenschat en allerlei klank,rijm,ritme oefeningen. Daarnaast doet het een enorm beroep op de sociale ontwikkeling.

Ik geniet er erg van om met de kinderen in de wereld van de verbeelding te stappen. Ik denk dat daar ook mijn kracht ligt. Om daar vanuit kinderen hun eigen creativiteit aan het werk te zetten zodat ze van een dansstuk kunnen zeggen dat het ‘hun eigen’ dans is. Hun vertaalslag laten maken van de wereld om hun heen en dus in verbinding zijn met de wereld om hen heen.

Dans is voor mij: Communicatie, Cognitie, Conditie, Creativiteit en curiositeit. (Maria Speth)